31 Ağustos 2010 Salı

4 MEVSİM ÇORBASI

BU tarifi televizyondan almıştım bir yarışmada birinci seçilmiş çok besleyici ve lezzetli tavsiye ederim

MALZEMELER
1 çay bardağı buğday
1 çay bardağı nohut
250 gram kıyma
1 ortaboy soğan
1 havuç
1 kabak
3 kaşık yemek kaşığı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağ
pulbiber, nane
sıcak su veya etsuyu
YAPILIŞI
Buğday ayıklanıp, yıkanır, soğuk su ile ateşe konup bir taşım kaynatılır,kapağı kapatılıp ateşten alınır. Nohutlar soğuk su ile ıslatılır, sabah buğday ve nohut ayrı ayrı pişmeye bırakılır,pişen nohutların kabukları soyulur bekler.Soğanın yarısı rendelenir tuz, karabiber, kıyma ile yoğurulur, küçük köfteler yapılır, teflon tavada sıvıyağda köfteler kızartılır, soğanın kalan yarısı küçük doğranıp köfteleri kızarttığımız yağda kızartılır, havuç küp küp doğranır soğana ilave edilip kavrulur, kabakta küp küp doğranıp ,soğan ve havuça eklenip iyice yumşayıncaya kadar kavrulur, bütün malzemeler birbirine katılır, sıcak su veya et suyu ile çorbanın suyu ayarlanır, yoğurt 2 kaşık un ile iyice karıştılıp çorbanın suyundan katılıp ılıtılır, yavaş yavaş çorbaya katılıp bir iki dakika kaynatılır, nanesi eklenir , eriyen tereyağlı kırmızı biber çorbanın üzerine gezdirilip sıcak servis yapılır.
27 Ağustos 2010 Cuma

EKMEK DOLMASI

MALZEMELER 1 bütün özel dolmalık ekmek(evde 2 gün buz dolabında bir poşet içersinde bekletilip bayatlatılacak)
300 gram kıyma
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay fincanı iri çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı biber ve domates karışık salça
Tuz ,karabiber, nane, pulbiber, kimyon
4 su bardağı sıcak su veya etsuyu
1/2 demet maydanoz
YAPILIŞI
Ekmeğin altından küçük bir kapak kesilip çıkartılarak ekmeğin içi delinmeden kabuğuna kadar boşaltılacak, ekmeğin çıkartılan içleri bekletilecek,
kıyma tencereye konulup suyu çektirilir,2 kaşık sıvıyağ ilave edilir, soğanlar küçük doğranarak kıymaya katılıp iyice kavrulur, salçası katılıp biraz daha kavrulur, baharatlar, ceviz ve maydanozu eklenir, çıkarttığımız ekmek içleride katılıp iyice harmanlanır, içini oyduğumuz ekmeğin içine hazırladığımız kıymalı harç doldurulur ve kapağı kapatılarak bir tencereye süzgeç veya başka bir kab konulup ekmek suya değmeyecek şekilde yerleştirilir.üzerine eritiğimiz tereyağ hertarafına gelecek şekilde sürülür. Suyun yarısı tencereye eklenir kalan yarısı ekmeğin üzerine arada azar azar dökülerek ekmek yumuşayıncaya kadar 35-40 dakika pişirilir.
NOT : BU EKMEK DOLMASI ÖDEMİŞ VE TİRE BÖLGESİNE AİT GENELDE RAMAZAN AYLARINDA YAPILIR. EKMEĞİN ÖZELLİĞİ KALIN KABUKLU OLMASI
GEÇEN RAMAZANDA BİR ARKADAŞIMIZIN GETİRDİĞİ EKMEKLE YAPMIŞTIM KAPAĞIN DAHA KÜÇÜK KESİLMESİ GEREKİYOR BEN BİRAZ BÜYÜK AÇMIŞIM ÇOK LEZZETLİ TAVSİYE EDERİM .

26 Ağustos 2010 Perşembe

EV PİDESİ

EV PİDESİ

HOBİ DÜNYAM YEMEK ETKİNLİĞİ 5 SAHUR LEZZETLERİ

MİNTİNİN MUTFAĞI

ARKADAŞIMIZIN DÜZENLEDİĞİ ETKİNLİĞE GÖNDERİYORUM





MALZEMELER HAMURU İÇİN
  1. bir paket instant maya, bir tatlı kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı toz şeker, bir yumurta beyazı, bir çay bardağı sıvı yağ, iki su bardağı ılık süt, aldığı kadar un, üzeri için yumurta sarısı.

İÇ MALZEMELER

  • İki orta boy patates, bir orta baş soğan, tuz, karabiber, pul biber vs.


  • Bir su bardağı rendelenmiş peynir, bir su bardağı kaşar rendesi,maydanoz


  • 250 gr. kıyma, iki domates rendesi, maydanoz, ki baş soğan rendesi, üç dört sivri biber, baharatlar ve tuz



Önce hamuru yoğurup mayalanmaya bırakıyoruz.Diğer yandan iç malzemeleri hazırlıyoruz.( Hepsini ayrı ayrı) Şekil verdiğimiz hamurlarımızı içlerimizle doldurup tepside tekrar mayalanmaya bırakıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 250 derecede üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Çıktıktan sonra tereyağla yağlayıp üzerlerini hamur bezimizle kapatıyoruz.



NOT :MUTFAK HÜNERLERİM

ARKADŞIMIN TARİFİ ONUNLA OLAN SAMİMİYETİMEDEN DOLAYI AYNEN KOPYALIYORUM

MUTLAKA DENEYİN YUMUŞACIK HARİKA PİDELER OLUYOR TAM SAHUR İÇİN ÇOK GÜZEL BİR TARİF TEŞEKKÜRLER AZİZECİM

21 Ağustos 2010 Cumartesi

BEŞİBİR YERDE MUHAMMET, ERTUĞRUL DOĞUM GÜNÜ

BEŞİBİRYERDELERİM, CANLARIM DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN BABASI SICAK DİYE SAÇLARINI KESTİRMİŞ AMA YİNEDE BİZİM GÖZÜMÜZLE ÇOK GÜZEL . YAHYA EMİRİM RESİMDE GÖRÜNMEMİŞ AMA











Önce iftar sonra doğum günü olduğu için fazla hazırlık yapmadık ve sıcaklardan dolayı fazla birşey yenmediği için sadece Akdeniz salatası, kıymalı pide ,soğuk ayran çorbası, arkadan tuzlu simit ve pasta ALLAH bütün çocuklarımıza hep böyle güzel doğum günleri nasip etsin hiçbiri ve ailleri göz yaşı dökmesin .



Arkadaşlar geçen sene bu gün ağustosun 20sinde büyük kızım Çiğdem doğum yapmıştı , malesef biz en mutlu günümüzde sevinememiştik , bebeğimizin bir çok sağlık sorunu vardı 17 gün yoğun bakımda kaldı , akciğerlerinde enfeksiyon , kalbinde 2 tane delik ve makatı kapalı doğdu . Özel bir hastanede deneyimli doktorların kontrellerinde doğum yaptı . Hastanede yenidoğan yoğun bakımı vardı, hiç bir sorun çıkmayacaktı, ama malesef bizlere verdikleri o sözlerin hiç birini yerine getiremedikleri gibi çocuk sorunlu diye hiçbir özel hastane bebeği almayı kabul etmedi , en son çare Göztepe Sosyal Sigortalar Hastanesine götürmemizi söylediler, çaresizdik ne söyleseler yapmak zorundaydık . En iyi yaptıkları bize o oldu iyiki ora ya götürmüşüz, ben hep sigorta hastanelerine güvenemezdim ama şimdi aynı fikirde değilim, bebeğimizi bize ensağlıklı şekilde teslim ettiler, şimdi çok şükür sağlığı tamamen düzeldi . Bu teşekkürüm çok geç oldu ama benimde birçok sağlık sorunlarım olduğu için bloğumla fazla ilgilenemedim, Göztepe Sosyal Sigortalar hastanesi yeni doğan yoğun bakımdaki bütün doktor , hemşire ve çalışan personeline gönülden teşekür ediyorum . Bebeğimiz önce ALLAH ın izni sonra onların özenli bakımları sayesinde sağlığına kavuştu. Bu günü göreceğimizi hiç umut etmiyorduk , ama her kötü günün sonu aydınlık olacağını hiçbir zaman unutmamak lağzım. RABBİME binlerce şükürler olsun .D ün doğum günüydü Ramazana denk geldiği için iftar doğum günü birbirine karıştı ama yine güzeldi 2 sefer masa hazırlandığı için istediğimiz gibi özenli olmadı . Her sene doğum günü pastalarını ben yapıyordum ama sağlık sorunlarım nedeniyle bu sene hazır almak zorunda kaldık . Beş tane erkek torunum var ben onlara beşi bir yerde diyorum, en büyüğü 16 en küçüğ 1 yaşında onları çok seviyorum . RABBİM herkesin yavrularını bağışlasın acılarını göstermesin en güzel günler onların olsun .DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN BEBİLİM .





18 Ağustos 2010 Çarşamba

DÜDÜKLÜDE TAVUK TANDIR

Bu tarif ile MAGGİ sponsorluğunda düzenlenene Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına katıldım” ve “Yarışma ayrıntıları için http://www.hamaratabla.com

MALZEMELER
1 Bütün tavuk
1/2 su bardağı su
1/2 limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 adet patates
4-5 adet biber
YAPILIŞI
1/2 su bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı tuz , 1 tatlı kaşığı şeker, yarım limonun suyu katılıp iyice karıştırılır , fırçayla tavuğun heryerine bu sos sürülür 1 saat ara ara çevrilerek sosu iyice çekmesi sağlanır .Düdüklü tencereye tavuk yerleştirilir, sırtına bastırarak bel kemiği kırılır ,kalan sos atılacak hiç su ilave etmeden 60 veye 70 dakika düdüklüde en kısık ateşte pişirilecek ,yuvarlak bir tepsiye patatesleri yıkayıp, dilimleyerek sıvıyağ ve tuzla iyice harmanlayarak dizelim ,ortasına tavuğu koyarak ısıtılmış 200 derece fırında iyice kızarana kadar pişirelim pişmeye yakın biberleride ilave ederek kızarınca sıcak sıcak servis yapalım .
16 Ağustos 2010 Pazartesi

KAŞARLI PATLICAN



MALZEMELER

4 adet patlıcan

1yumurta

1 bardak un

1 bardak galeta unu

250 gram kaşar peyniri

2 adet domates

Kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI

Patlıcanları alacalı soyun .Halka halka kesip tuzlu suda bekletin .Önce una,sonra yumurtaya en son galeta ununa batırıp kızgınyağda kızartın.Hiç yağ çekmiyor içi kuru kalıyor.Daha sonra kaşarı, patlıcan sayısına göre kesin ve bir patlıcan bir kaşar koyup üzerine dilimediğimiz domateslerimizi koyup kürdanla sabitleyip ısıtılmış fırına verin kaşarlar erimeye başlayınca fırından çıkartıp sıcak servis yapın .

NOT: KAYNAK ANNEM MUTFAKTA

Blogger tarafından desteklenmektedir.