30 Kasım 2010 Salı

SEZAR SALATASI



MALZEMELER
1 adet tavuk göğüs eti
Tuz, karabiber, pulbiber,köri, 2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 diş sarımsak
3 dilim tost ekmeği
5-6 yaprak kıvırcık veya göbek marul
5-6 yaprak roka 
Maydanoz, dereotu, nane 
SOSU
Yarım limon 
3 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
2 yemek kaşığı kapari
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
YAPILIŞI
Tavuk etleri uzun şeritler halinde dilimlenir, tuz, karabiber, pulbiber,köri, 2 yemek kaşığı sıvıyağ ile iyice harmanlanıp buzdolabında 1 saat dinlendirilir .Tavada  sıvıyağ ısıtılır,  sarımsaklar ezilmeden tavaya koyulup biraz kavrulur, tost ekmekleri kuşbaşı dilimlenip sarımsakların üzerine ilave edilerek kızartılır, ekmekleri tavadan alıp, aynı tavaya tavuk etlerini koyup çok kurutmadan kızartıyoruz .
Yıkayıp kuruttuğumuz marul, maydanoz, nane ve roka yı doğruyoruz .kızarttığımız ekmekler, ve tavukları sebzelerin üzerine yerleştiriyoruz en üstüne ,
Yarım limon 3 yemek kaşığı mayonez1 tatlı kaşığı hardal 2 yemek kaşığı kapari 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ile hazırladığımız sosu döküp bekletmeden servis yapıyoruz .
28 Kasım 2010 Pazar

PORTAKALLI, KEREVİZLİ, YERELMASI



KEREVİZLİ, PORTAKALLI, YER ELMASI
1 adet büyük kereviz
250 gram yer elması
2 adet havuç
1 çay fincanı bezelye
2 adet portakalın suyu
2 adet kesme şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Yarım limon
2 adet kuru soğan
Tuz
YAPILIŞI
Kereviz soyulup yıkanır, limonla ovulur, birer santim genişliğinde dilimlenir,ortaları yuvarlak bir şekilde oyulur, yer elması soyulup yıkandıktan sonra kuş başı doğranır limonlu suda bekltilir, kerevizin  ortasından çıkanlar  küçük doğranıp yer elmalarına katılır , soğan yemeklik doğranır, havuçlar soyulup istenen şekilde doğranır,
sıvıyağda soğan ve havuçlar kavrulur, üzerine yer elması ve bezelyeler ilave edilerek   hep birlikte kavrulmaya devam edilir, tuz ve kesme şeker  ilave edilir.Kerevizler düz bir tencereye yerleştirilir üzerlerine hazırladığımız yer elmalı içimizi koyup sıktığımız portakalların suyu ve 2 kaşık zeytinyağı ilave edilerek pişmeye bırakılır, arada sıcak su eklenerek iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir, soğuduktan sonra dereotu, maydanoz ve limon sıkılarak servis yapılır.
27 Kasım 2010 Cumartesi

PASTIRMASIZ PAÇANGA BÖREĞİ




SOFRA DERGİSİ BU GÜN ÖZEL TATLILAR KİTABI GÖNDERMİŞ SOFRA DERGİSİNE BU GÜZEL HEDİYESİ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER




PASTIRMASIZ PAÇANGA
1 adet yufka
1 küçük domates
2 adet yeşilbiber
Kaşarpeyniri
Tuz, pulbiber,kekik,karabiber
YAPILIŞI
Yufka sigara böreği gibi 8 parçaya bölünür, küçük dilimlediğimiz kaşarpeynirleri yufkanın geniş tarafına bir biktar konulur, üzerine  çok ince dilimlediğimiz yeşilbiber ve domatesler eklenir, tuz ve pulbiber serpilip sigara böreğinden daha   kalın sarılıp , yağda kızartılır .
25 Kasım 2010 Perşembe

YARIŞMADA BİRİNCİLİK ALDIĞIM SUNUMLAR

PANCAR TURŞUSU
PATATES KIZARTMASI KETÇAP VE MAYONEZ SUNUMUYLA
KREPLERİM VİŞNE REÇELİ VE CEVİZ SUNUMUYLA
HAVUÇ SALATASI   NAR VE NANE SUNUMUYLA
ETİMEKLERİN SALATA, HAVUÇ ,MANDALİNA ,PEYNİRVE KIVIRCIK İLE SÜSLENMİŞ HALİ
SEMİZ OTU SALATASI,DOLMALIK BİBER, HAYDARİ EŞLİĞİNDE
MİLFÖYLE HAZIRLADIĞIM VOLAVANLAR TARİFİ AYRICA YAZIYOR
ARKADAŞLAR TABAK ÇANAK YARIŞMASINDA BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ ALDIĞIM SUNUMLARIM
23 Kasım 2010 Salı

PATATESLİ ET YAHNİSİ

MALZEMELER
750 Gram parça et
15-20 adet arpacık soğanı
6-7 adet patates
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz , karabiber 
YAPILIŞI
Etler tencereye konulup ateşte suyunu çekene kadar pişirilir, suyunu çekince 1 kaşık tereyağ ilave edilerek etler biraz kavrulur, üzerlerine sıcak su eklenerek  iyice yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır,.Diğer tarafta 2 kaşık sıvıyağda soğanlar kavrulur, salçalar eklenip soğanlarla birlikte biraz kavrulur, etlerin üzerine soğanlar, tuz ve karabiber ilave edilip birlikte 10 dakika kadar pişirilir.
Patatesler soyulup istenen büyüklükte doğranır sıvıyağ ve tuz ile harmanlanıp bir tepsiye yerleştirilip fırında kızarana kadar pişirilip etlerle birlikte servis yapılır .
22 Kasım 2010 Pazartesi

ÇERKEZ TAVUĞU

ÇERKEZ TAVUĞU

ÇERKEZ TAVUĞU
1 Adet tavuk  (büyük)
1 adet bayat ekmek içi
2 su bardağı ceviz
3 diş sarımsak
Tavuğu haşladığımız sudan bir miktar
Zeytin yağ ,tuz ,kırmızı biber
YAPILIŞI
Tavuk  haşlanıp kemiklerinden ayrılıp didiklenir.  Ekmek içi ufalanır, sarımsaklar ezilir, ceviz  dişe gelecek şekilde dövülür, zeytin yağ ve kırmızı biber dışında  bütün malzemeler karıştırılır.
Tavuğun suyundan azar azar eklenerek çok sulu  ve çok katı olmayacak şekilde  bir miktar eklenerek  iyice  harmanlanır, üzerine ısıttığımız zeytinyağlı kırmızı biber dökülerek servis yapılır.

 

19 Kasım 2010 Cuma

ETLİ PİLAV (KURBAN ETİYLE )



MALZEMELER
1kilo kuşbaşı dana eti
3 su bardağı pirinç
1 su bardağı et suyu
3/5 su bardağı sıcak su
Tuz,2 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI
Pirinç tuzlu sıcak suyla ıslatılıp bekletilir .
Etlerin yağlı yerleri ayrılır,küçük kesilir, teflon tencereye ilk önce etin yağları konulur, yağlar eriyince etler ilave edilerek hiç su koymadan pişmeye bırakılır, etler suyunu çekip eğer pişmemişse sıcak su ilave edilir, etler pişip suyunu çekince tuz ilave edilir,  kendi yağında biraz kavrulup ateşten alınır.
2 kaşık tereyağ eritilir, pirinçler yıkanıp tereyağına ilave edilir, tuzu eklenir 10 dakika kadar kısık ateşte kavrulur bir su bardağı sıcak et suyu ve 3,5 su bardağı sıcak su eklenip pişmeye bırakılır,suyunu çekince temiz bir kağıt havlu örtülerek 10 dakika kadar demlenmesi beklenir bir kalıba önce etler sonra pilav eklenip iyice yerleştirilir bir servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır. 
18 Kasım 2010 Perşembe

BAYRAM KAHVALTI SOFRAMIZ






KAHVALTI MENÜMÜZ
Çerkez tavuğu
Yoğurtlu pazı kavurması
Haşhaşlı,mercimekli  afyon bükmesi
Peynirli yanancı su böreği
Sütlü nuriye
Beliş tatlısı
Hurma tatlısı
Acı biber sosu
Kıymalı, peynirli gözleme
Kahvaltılıklar

13 Kasım 2010 Cumartesi

BAYRAMINIZ MUBAREK OLSUN


ISPANAKLI YALANCI SU BÖREĞİ 
Sevgili Birdilimbirtutam arkadasımız Serap'ın yalancı yemekler etkinligine gönderiyorum kendisine kolaylıklar diliyorum
 MALZEMELER
5 adet yufka
5 adet yumurta
1/5 çay bardağı eritilmiş margarin veya tereyağ
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı su
İÇ MALZEMESİ
Yarım kilo ıspanağın yaprakları
200 gram beyaz peynir
Tuz, karabiber
YAPILIŞI
Ispanak ayıklanır, yıkanıp, doğranır 1 tatlı kaşığı tuzla hafif ovulur,peynir ufalanıp katılır, karabiberi eklenip iyice karıştırılır. 
Eritilen tereyağ veya margarine 5 yumurta çırpılıp katılır, 2 su bardağı su ilave edilir, arzuya göre çok az tuz ve karabiber eklenir.
Yufkanın birtanesi yağlanmış tepsiye kenarları biraz sarkacak şekilde yerleştirilir,hazırladığımız sos kaşıkla eşit şekilde bir miktar dökülür, böreğin en üstüne koymak için yufkanın bir tanesi bütün olarak ayrılır,diğer üç yufka  2 parçaya bölünerek her parça  buruşturularak yerleştirilip tekrar sos dökülecek,yufkaların yarısını yerleştirdikten sonra ( tam orta katına )hazırladığımız ıspanaklı iç yerleştirilir,  yufkalar bitene kadar aynı işlem uygulanacak en üste ayırdığımız bütün yufka yerleştirilecek, alta serdiğimiz yufkanın sarkan kenarları böreğin üzerine kapatılıp, tekrar sos dökülerek en az 3 saat sosu çekmesi beklenecek, ısıtılmış 180 derece fırında pişirilip, ılıkken servis yapılacak.
8 Kasım 2010 Pazartesi

SANDVİÇ EKMEĞİ DOLMASI

MALZEMELER
6 tane sandviç ekmeği
250 gram kıyma
1 kuru soğan
2 adet domates
3 adet yeşil biber
2 yemek  kaşığı  sıvıyağ
Tuz,karabiber,2 diş sarımsak
BEŞAMEL SOSU İÇİN
1 yemek kaşığı margarin veya tereyağ
2 yemek kaşığı un
½ litre süt
Kaşar peyniri rendesi
YAPILIŞI
Ekmeklerin üstlerini  kapak gibi keserek içlerini oyuyoruz
Kıymayı tencereye koyup ateşte suyunu çekince sıvıyağı , yemeklik doğradığımız soğanları ve sarımsakları, ilave ederek kavuruyoruz, küçük doğradığımız, yeşil biberleri ve domatesleri de ilave ederek tekrar kavurmaya devam ediyoruz, en son tuzunu ,karabiberini de ilave ederek ateşten alıp, ekmeklerin içlerine dolduruyoruz,  üzerlerine kesip çıkardığımız ekmeklerin kapaklarını kapatıyoruz ve üzerine hazırladığımız beşamel sosu döküp kaşar peyniri rendesini de serperek sıcak fırında 180 derecede üzerleri  kızarana kadar tutuyoruz .
Beşamel sosu nu hazırlamak için margarin veya tereyağını eritiyoruz unu ekleyerek beyaz kalacak şekilde haif kavurarak sütünü ekliyoruz bir iki taşım kaynatarak ateşten alıyoruz .NOT DİĞER BLOĞUMDAN DAHA ÖNCE HAZIRLAMIŞ OLDUĞUM BİR TARİF
5 Kasım 2010 Cuma

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ





MALZEMELER

3 Orta boy kereviz
2 adet büyük boy havuç
7-8 adet küçük soğan
yarım limon
2 adet portakal veya 4 adet mandalina
1/2 çay bardağı zeytinyağ
Tuz, 2 adet kesme şeker
YAPILIŞI
Kerevizler ayıklanıp,yıkanır hertarafına limon sürülür, 1 santim kalınlığında dilimlenir, ortaları küçük kurabiye kalıpları ile kesilir,havuçlarda aynı şekilde kesilir, havuçlar kerevizlerin ortasına yerleştirilir tencereye dizilir. Soğanlar ayrı bir kapta zeytinyağında biraz kavrulur, kerevizlerin üzerlerine ilave edilir şeker, tuz, zeytinyağı, suyunu sıktığımız portakal veya mandalina suları ve biraz su kerevizlerin üzerlerine dökülüp pişmeye bırakılır.

Not: daha önce zeytinyağlı kerevizi pişirip yayınlamıştım ama bu sefer görsel olarak değişik şekilde hazırladığım için tekrar yayınlıyorum .
Bu TARİFİMİ  mandalina ve portakallı lezzetler etkinliğine ev sahipliği yapan sevgili Yıldız 'a gönderiyorum.
4 Kasım 2010 Perşembe

Sevgili Sevil ve YONCA GIDADAN hediye paketim


Sevgili Sevil arkadaşımızın düzenlediği   YONCA GIDADAN  Hediye paketi etkinliğine bende katılıp bu güzel hediyleri kazandığımı duyunca çok mutlu oldum  yonca gıda  ve bu güzel etkinliğe aracı olan sevgili  Sevil  arkadaşımızada ayrıca 
 teşekürler.


TAZE  BARBUNYA
Arkadaşlar tam mevsimi olan taze barbunyayı bilmeyen arkadaşlarımız vardır . Çok lezzetli mutlaka bitmeden alıp deneyin derim .
MALZEMELER
1 Kilo taze barbunya fasulyesi 
2 adet kuru soğan 
3 adet domates
2 adet kesme şeker,tuz
1/2 Çay bardağı  yonca ayçiçek yağı
YAPILIŞI
Soğanlar yemeklik doğranır, tencerenin dibine yerleştirilir ayıklanıp yıkanan ve küçük doğranan fasulyeler  soğanların üzerine konulur en üste kabuklarını soyup küçük doğradığımız domatesler, yonca  sıvıyağ, şeker ve tuz eklenir,
kısık ateşte hiç su koymadan pişirilir, eğer fasulyelerimiz istediğimiz gibi pişmemişse bir miktar sıcak su eklenebilir .



 
1 Kasım 2010 Pazartesi

MİLFÖYLÜ DONDURMALI VOLOVANLAR


Bu tarifimi sevgili Gülo annenin milföy etkinligine gönderiyorum
MALZEMELER
20 adet milföy hamuru
İçini istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz ben dondurma ile doldurdum krem ole, olabilir puding, olabilir,  veya elmayı rendeleyip şekerle birlikte  hafif pişirip  içine tarçın, ceviz, üzüm, ekleyerek  doldurulabilirsiniz  ,muhallebi hazırlayabilirsiniz,  seçenekler sizin arzunuza göre değişebiir
YAPILIŞI
Milföyler bir su bardağıyla yuvarlak kesilir, on tanesi tekrar küçük çay bardağıyla ortadan kesilir, üst üste konur,(kenarlarından çıkan parçalarda pişrilecek) ısıtılmış fırında pişirilir, soğuyunca iç malzemesi konulur,  kenarlarından çıkan parçaları ufalayarak  hazırladığımız milföylerin üzerlerine ilave edilir hazırlanan sos dökülerek servis yapılır .Ortalardan çıkan küçük yuvarlakların içlerinide doldurabilirsiniz
Blogger tarafından desteklenmektedir.